Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Probleem aantal eigenaren auto bij aanschaf?

Vraag gesteld door op 21 september 2020

De auto die ik wil aanschaffen heeft 2 particulieren, 1 fleetowner en 4 erkend bedrijfseigenaren. De auto is van bouwjaar 2014 en nap gecontroleerd, geen schadeverleden en in nieuwe staat.

Het bedrijf waar ik hem wil aanschaffen staat volledig achter deze auto. Wanneer ik deze auto over een jaar zou inruilen, zijn dan het aantal eigenaren (7 waarvan 2 particulieren) een probleem of wordt er dan alleen naar de particuliere eigenaren gekeken?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U kunt een auto kopen die drie eigenaren heeft gehad. Een fleetowner (leasemaatschappij of bedrijf met een wagenpark van meer dan 6 auto's) en twee particuliere eigenaren. Verder heeft de auto bij vier verschillende bedrijven in de handelsvoorraad gestaan. De reden dat de auto zo vaak van aanbieder is gewisseld is onbekend.

Het gebeurt wel dat autobedrijven auto's onderling verhandelen of ruilen. Dat kan te maken hebben met specialisatie in een bepaald merk, soort of prijsklasse. Soms komt het voor dat een auto gewoon slecht te verkopen is vanwege de kleur of het ontbreken van gewilde opties. Dan kan een autobedrijf ervoor kiezen om de auto 'door te stoten'. 

Als u deze auto zou kopen en over een jaar inruilen, zal de koper met dezelfde vraag zitten. Het belangrijkste is dat de auto zelf in orde is en dat de onderhoudshistorie aanwezig is. In ieder geval moet u, en de toekomstige koper overtuigd zijn dat er niets met de auto aan de hand is. Hopelijk kan de verkoper van de auto er meer over vertellen.