Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opladen plug-in hybride Outlander

Vraag gesteld door T.M. van den Born op 9 september 2020

Kan/mag je een plug-in hybride Mitsubishi Outlander thuis opladen via een stopcontact?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U wilt weten of u een plug-in hybride Mitsubishi Outlander thuis via het stopcontact kan en mag laden. Dat mag en kan meestal, maar er zijn wel wat bedenkingen.

De Mitsubishi Outlander PHEV heeft een piekbegrenzing bij het laden van 10 Ampère (A). Er zal dus maximaal met 10 A geladen worden, meestal is dit iets lager. Voor thuisgebruik heeft een moderne installatie een capaciteit van 3 x 25 A, verdeeld over meerdere groepen, die per stuk tot 16 A beveiligd zijn.
Tenzij u hele zware gebruikers in huis heeft, zal er voldoende stroom binnenkomen om de Outlander op te laden. Als er weinig of geen andere gebruikers op de groep zitten, dan kan en mag u de Outlander op een "normaal" geaard stopcontact opladen met de bijhorende lader voor thuisgebruik.

Besef wel dat u de installatie flink belast. Een aparte groep, alleen voor de auto of bv. de garage, is daarom aan te raden. Uiteraard moeten bedrading en stopcontact in goede staat en stevig uitgevoerd zijn. Verdeeldozen of verlengsnoeren zijn af te raden en volgens de gebruiksaanwijzing van de lader vaak verboden. Lees deze sowieso altijd goed door.

Omdat de groep vrij zwaar belast wordt en de laadsnelheid bij 10 A beperkt is (waardoor het laden langer duurt) kiezen ook de eigenaren van een deels elektrische auto toch vaak voor een wallbox, een speciaal aangelegde aansluiting om op te laden. Maar het mag en kan dus meestal wel op een geaard stopcontact. Bij een volledig elektrische auto raden we het laden via een gewoon stopcontact af omdat de laadtijden erg lang worden en de installatie vaak en lang flink belast wordt. Hier moet deze functie meer worden gezien als noodoplossing.