Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe versnellingsbak al nodig na 6000 km

Vraag gesteld door op 25 september 2020

Peugeot 208 2015 nieuw gekocht. Handmatig schakelen gaat moeilijk. Garage zegt nieuwe versnellingsbak nodig. Heel duur 800 euro plus pedaal heel diep intrappen dan schakelt hij goed. Is nieuwe bak direct nodig? Wat mag dat ongeveer kosten?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een Peugeot 208 uit 2015 met inmiddels slechts 6000 km op de teller. De garage meldt dat er een nieuwe versnellingsbak in moet. Beraamde kosten méér dan 800 euro.

Ik vraag me af of de versnellingsbak wel de schuldige is. Wanneer u het pedaal héél diep moet intrappen om te kunnen schakelen, vermoed ik eerder een koppelingsprobleem. Dat past ook beter bij de genoemde kosten. Een nieuwe versnellingsbak kan gerust een paar duizend euro kosten. Dus misschien moet u nog eens nadrukkelijk vragen wat in detail het defect is.

Maar ongeacht of het de bak of koppeling is, is een kilometerstand van 6000 km voor een 5 jaar oude auto veel te vroeg voor een van de twee defecten. Wanneer er sprake is van een buitensporig vroeg gebrek, die u redelijkerwijs niet had hoeven te verwachten, kunt u óók nu nog de verkoper daarover aanspreken. Zie voor aanvullende info onze pagina Stappenplan klachten na aankoop.