Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lpg-ervaringen Toyota Avensis 1.8 VVT

Vraag gesteld door P.J. Zwart op 23 september 2020

Zijn er ervaringen met Toyota Avensis 1.8 VVT b.j. 2012 op LPG?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de ervaringen zijn van een Toyota Avensis op LPG.

Het aantal auto's dat de afgelopen tien jaar op LPG zijn gezet of zodanig ook nieuw geleverd, is drastisch afgenomen. Vooral ook omdat, op een enkele autofabrikant na, men er feitelijk ook geen goedkeuring meer voor afgeeft. Dat heeft deels te maken met de duurzaamheid die bij hogere tellerstanden op LPG minder gegarandeerd is dan op de brandstofsoort waarvoor deze is ontwikkeld.

Daarbij komt ook dat een benzinemotor, óók van de genoemde generatie, schoner presteert op benzine dan op LPG. Zeker wat NOx uitstoot betreft is LPG géén schoner alternatief meer voor benzine, zoals dat in een ver verleden voor de oudere generatie zeker wél het geval was.

Ook voor de Toyota Avensis zal de fabrikant destijds geen homologatie hebben afgegeven voor een LPG installatie. Wanneer ik ook kijk naar het gebruikte aanbod van de Avensis op LPG dan is dat nagenoeg nihil. Het is daarom ook moeilijk om op basis van ervaringen aan te geven hoe de Avensis het hierop doet. Een feit is wel de zeer betrouwbare status van deze auto en u in basis daarmee een van de meest betrouwbare en duurzame auto's treft. Voor wat betreft LPG is over het algemeen wel onze ervaring dat onderhoudskosten hoger zullen zijn en de motorische levensduur, met name de cilinderkop, nog weleens wordt beperkt. En zonder milieuvoordeel is LPG voor de moderne auto eigenlijk inmiddels een gepasseerd station.