Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling

Vraag gesteld door op 20 september 2020

Ik heb net een Fiat 500 uit 2012 gekocht. De verkoper heeft de versnellingsbak vervangen door een revisie al te plaatsen. Ook heeft hij de koppeling vernieuwd. Na 100 km rijden hoor ik nu geluid als ik stilsta en de koppeling intrap. Als ik de koppeling dieper intrap wordt het geluid sterker. Als de koppeling meer laat opkomen (voordat hij werkelijk koppelt) wordt het geluid minder. Nieuwigheid of is er iets aan de hand?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Bij het intrappen van de koppeling van uw Fiat 500 hoort u een ongebruikelijk bijgeluid. U vraagt wat dat zou kunnen zijn.
 
Als het koppelingspedaal wordt ingetrapt wordt de drukgroep bediend die zorgt voor het vrijkomen van de koppelingsplaat. De bediening van de drukgroep wordt tijdens het intrappen gerealiseerd door het druklager die dus met name belast wordt bij het intrappen van het pedaal. Wanneer juist dán een bijgeluid hoorbaar is, lijkt het druklager de boosdoener. Een lager kan immers versleten of defect zijn met bijgeluiden als gevolg. Gezien de recentelijk vervangen koppeling ligt deze storing niet direct in de lijn der verwachting. Een nieuwe druklager moet de oplossing zijn. Bij een Bovag-aangesloten bedrijf heeft u zes maanden garantie op een reparatie.