Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistof bijvullen en oliepijl stijgt

Vraag gesteld door op 28 september 2020

Mijn Audi A4 2014 1.8 TFSI heeft een nieuwe strip motor gekregen vorig jaar april. Sinds die tijd loopt er koelvloeistof 'weg', niks zichtbaars en tegen mijn zin in hebben ze in februari 2020 de koelvliestoftank vervangen (er waren geen leksporen) nu zijn we een half jaar verder. Koelvloeistof loopt nog steeds 'leeg' en mijn oliepijl stijgt.

Heb garage laten weten dat het m.i. aan de motor ligt. Hebben jullie enig idee wat dit kan zijn? Ze hebben de nieuwe koelvloeistoftank al op druk gezet - geen lekkage. Ik denk zelf aan lekke koppakking maar garage denkt van niet. Wat kan het dan zijn? Motor valt nog onder garantie (2 jaar dus nog tot april 2021). Graag hoor ik wat het nog meer kan zijn. Ik zie geen witte rook uit uilaat, ook geen zoete geur.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Sinds vorig jaar hangt er in uw Audi A4 een strip- of ruilmotor maar sinds die tijd raakt u wel koelvloeistof kwijt. U vraagt zich af waar dat blijft.

Ik heb niet de indruk dat u liters kwijtraakt. U geeft aan geen witte rook te zien of andere verschijnselen die duiden op een inwendige lekkage of zelfs verbruik. Bij kleine hoeveelheden zal je dat ook niet in de hoedanigheid opmerken. Maar zonder uitwendige lekkage blijft er feitelijk alleen nog maar inwendige lekkage over. En een oplopend oliepeil door koelvloeistof zou aan de peilstok toch ook wel zichtbaar moeten zijn wanneer olie zich met water vermengt.

Het zou best kunnen zijn dat er toch een kleine koppakkinglekkage is of misschien zelf een klein scheurtje in de kop. Er kan wel met een tester gekeken worden of er uitlaatgassen in het koelsysteem terecht komen maar op basis van 2 jaar garantie is er sprake van een gebrek. Tenzij er nadrukkelijk blijkt dat het verlies aan koelwater los staat van de revisie. Maar dan moet eerst de oorzaak gevonden worden en feitelijk is dat de opdracht richting de garage. U raakt koelwater kwijt en dat is niet goed. Daarvoor kunt u de garage aansprakelijk stellen. Hoe vervelend het ook is, maar dit speelt al kort na vervanging. Dit moet je beschouwen als een gebrek waar u gewoon garantie op heeft.

Zie eventueel aanvullend ons Stappenplan onderhoud en reparatie.