Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Klapband vervangen

Vraag gesteld door op 26 september 2020

Ik heb een klapband gehad, band lijkt aan de zijkant beschadigd en niet eenvoudig te maken. Profiel van mijn 4 banden is nog prima. Vervangen van de overige 3 banden is dus zonde als dit niet nodig is.

De klapband zal ik dus moeten laten vervangen door een nieuwe, maar mijn vraag is of dat zomaar mag: 1 band vervangen of dat ik dan altijd twee banden tegelijk moet vervangen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw band is na een klapband onherstelbaar beschadigd en u vraagt of één nieuwe band volstaat of dat dat om een set moet gaan vanwege een verschil in profieldiepte.

In Nederland geldt een minimale profieldiepte voor alle banden van 1,6 mm. Wettelijk is er niets op tegen en is de veiligheid wat mij betreft niet in het geding wanneer u één nieuwe band laat plaatsen naast nog drie gemonteerde banden met nog een prima profiel.

Natuurlijk wil ik wel de voorkeur uitspreken voor twee gelijkwaardige banden op één as. Maar bij niet al te grote onderlinge verschillen zult u daar geen noemenswaardige hinder van ondervinden. Wanneer de gebruikte band echter minder profiel heeft dan 3 mm, dan lijkt het me slim deze band toch wél mee te vervangen. Deze band moet anders toch op een korte termijn vervangen worden en met nú vervangen, loopt de slijtage tussen links en rechts op een as weer in de pas.