Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Importeren bestelbus

Vraag gesteld door op 22 september 2020

Ik wil een bestelbus importeren uit Duitsland en deze ombouwen tot buscamper. Hierover heb ik een aantal vragen.

  1. BTW: moet ik dit dan betalen bij de aankoop of in Nederland en hoe moet dit op de factuur staan?
  2. Hoogte BTW: over welk bedrag betaal ik BTW? Aankoop- of cataloguswaarde?
  3. Kenteken: verbouwen zal een aantal maanden duren. Moet ik de bus al meteen op kenteken zetten en dan evt. schorsen of pas op kenteken zetten op het moment dat hij gekeurd wordt als camper zodat ik hem zonder kenteken verbouw?
  4. BPM: het zou gaan om een bus ouder dan 5 jaar. Moet ik de rest-BPM, omdat het een camper wordt, afdragen als de camper klaar is en gekeurd? Gaat dat dan ook volgens het BPM-afschrijvings tabel?
  5. Kan ik in Duitsland ook een aankoopkeuring laten doen en welke partij bevelen jullie aan hiervoor?
  6. Checklist: hebben jullie ook een soort checklist of info mbt een auto importeren?
Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U bent van plan om een bestelbus uit Duitsland te importeren en om te bouwen naar een camper. Daarover heeft u een aantal vragen.

BTW

Als u in Duitsland een auto koopt, betaalt u in Duitsland de BTW. Als u geen ondernemer bent, is er geen mogelijkheid om de BTW terug te vragen, bent u dat wel, dan kan dat onder bepaalde voorwaarden. BTW betaalt u over de aankoopwaarde, niet over de catalogusprijs.

BPM en kenteken

Het meest gunstige is om de camper op kenteken te zetten als die klaar is. Het kan zijn dat u wat minder BPM hoeft te betalen. Daarnaast bent u in de tussentijd geen wegenbelasting verschuldigd en is schorsen niet nodig. U mag er natuurlijk niet mee de openbare weg op.
*BPM betaalt u over de “kale” bestelbus, dus niet over het campergedeelte. De BPM zal inderdaad via een afschrijvingstabel berekend kunnen worden.

Aankoopkeuring

Dit kan een goed idee zijn, u kunt dat bijvoorbeeld via de DEKRA organiseren. Dit is een onafhankelijke organisatie, en ze zijn ook in Nederland actief.

Tips en Checklist:

Op onze website vindt u meer informatie over het importeren van een auto.