Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geen performance olie bij beurt gekregen?

Vraag gesteld door op 18 september 2020

Ik heb recent een Alfa Romeo GT 2.0 JTS 2004 gekocht. De auto heeft voor aanschaf bij de Bovag garage/dealer een beurtje gehad. Op het 'kaartje' van de beurt staat dat er 10W-40 in de auto zit, terwijl er volgens spec 10W-60 in moet.

De garage kan nog niet bevestigen of het een schrijffout of foute handeling betreft (betreffende monteur is op vakantie). Ik heb er ca. 1000 km mee gereden en vraag me inmiddels af hoe groot het risico op schade is.

10W-60 is natuurlijk een (wat dikkere) performance olie, en lijkt me daarmee goed voor de hogere motor temperaturen wanneer je echt veel van een blok vraagt. Ik heb er tot dusver een beetje als een oud dametje mee gereden (niet boven de 5000 rpm).

Mocht er 10W-40 inzitten, is dat bij rustig rijden acceptabel of moet deze alsnog zo snel mogelijk door 10W-60 vervangen worden?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Er zit SAE 10W-40 olie in uw auto terwijl Alfa Romeo voor de GT (in uw geval de 2.0 JTS, 2004, 1970 cm3) 10W-60 voorschrijft.

Eerst wat over olie. Dat wordt van nature dun als het heet wordt en dikker, – stroperiger – bij lage temperatuur. Multigrade olie is qua dikte (viscositeit) minder afhankelijk van de olietemperatuur. Die blijft bij elke temperatuur ongeveer even dik. Daar zijn gradaties in (SAE) en die worden aangeven met een getal.

Hoe lager het getal vóór de W, hoe dunner de olie blijft naarmate de temperatuur zakt. Een hoog getal na de W (in dit geval 60) geeft aan dat de olie minder verdunt bij hoge temperatuur, dus geschikt is voor motoren óf omstandigheden waarbij de olietemperatuur flink kan oplopen.

Alfa Romeo schrijft voor deze motor een olie voor die ook bij de hoogste temperaturen goed functioneert. Dat kan een gevolg zijn van de constructie van de motor, of van de omstandigheden die de fabrikant voor mogelijk acht bij een sportieve auto. Wie weet gaat de klant motorisch tot het uiterste. De olie is dan in ieder geval voorbereid op die omstandigheden.

Bij een rustige rijstijl zal het er niet zo snel aankomen op hoge olietemperaturen. De 10-W40 zal dan geen schade aanrichten. Maar 10W-60 is voorgeschreven en die zit er niet in, terwijl de garage wat mij betreft gewoon de specs moet aanhouden. U heeft dus recht op de juiste olie in uw Alfa Romeo. Mocht u daarvan gebruik maken, dan zullen de extra handeling en de afvoer van de 10W-40 olie wat mij betreft kosteloos moeten plaatsvinden. Het is wel redelijk om het prijsverschil in de literprijs van de olie te vergoeden. 10W60 is namelijk erg ongebruikelijk en zal apart besteld moeten worden. Het is duurder dan de olie die de meeste garages in ‘bulk’ hebben.