Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Foutmelding controleer auto-transmissie

Vraag gesteld door C.A. Hoeijmans op 27 september 2020

Na meer dan een half uur rijden in onze Captur (*-***-**, km 97.000) en een buitentemperatuur hoger dan 25 graden houdt de auto plotseling in en verschijnt bovenvermelde melding. De achteruit doet het dan niet meer. Na stoppen en afkoelen is de foutmelding weg en rijdt de auto normaal.

Vlgs de dealer moet de centrale rekeneenheid vervangen worden en Renault Nederland valt de dealer niet af. Ik wil graag garantie dat na vervangen van deze rekeneenheid (kosten meer dan 1000 euro) ik niet na verloop van tijd wederom met dit probleem wordt geconfronteerd. 1 jaar garantie meer niet. Gelet op het probleem, en lezen van dit probleem op internet, lijkt dit toch op een constructiefout. Heb ik mogelijkheden om nog stappen te kunnen ondernemen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw Renault Captur uit 2014 met EDC-automaat gaat in storing en geeft de melding "controleer auto-transmissie". Deze storing komt vaker voor bij deze automaat, die ook in de Clio en Mégane wordt gebruikt. Op het Renault Forum zijn ervaringen van gebruikers te lezen. Ook lijkt de oplossing inderdaad het vervangen van de rekeneenheid te zijn, al valt er ook te lezen dat de storing daarna weer terug kan komen. Een automaten-specialist (geen Renault-dealer) schrijft: "De rekeneenheid van de EDC versnellingsbak zit aan de buitenkant van de versnellingsbak gemonteerd en krijgt van alles te verduren. Vocht, warmte en schokken/trillingen. Wij vermoeden dat hierdoor de elektronica van kapot gaat."

U kunt na het vervangen van de rekeneenheid om (verlengde) garantie van het onderdeel vragen. Ook vind ik een coulanceverzoek op zijn plaats, ondanks de leeftijd van de auto van 6 jaar. De rekeneenheid is geen slijtage-onderdeel waarbij de bestuurder negatieve invloed kan hebben op de levensduur. Wat mij betreft een ondeugdelijk product. Mocht u geen medewerking krijgen van uw dealer, dan adviseer ik het stappenplan klachten na aankoop te volgen.

 

Reacties

H. Walker

Auteur - 2 oktober 2023

Wij hebben ook in Frankrijk problemen met de transmissie gehad. Tot 3 x toe weggesleept en uiteindelijk met leenauto van centraal beheer thuisgekomen. Renault wijst elke aansprakelijkheid af. We hadden een Renaultdealer de rekeneenheid moeten laten vervangen maar die zijn niet te leveren. Bij een rekeneenheidspecialist in Montfoort rekeneenheid operhaald en door onze(ex) renaultdealer laten plaatsen.
Renault wil helemal niets doen terwijl het een bekend probleem is en totaal willekeurig kan optreden! Totale kosten zowel in Frankrijk en Nederland ruim 1600 Euro!!