Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Corrosie velgen

Vraag gesteld door W.H.T. Teunissen op 25 september 2020

De aluminium velgen van mijn auto vertonen forse corrosie. Hierdoor heb ik zelfs een probleem met een van de voorbanden gehad, deze liep heel langzaam leeg. Uiteindelijk ruim een jaar geleden door een bandenexpert keurig verholpen (opschuren en een soort vet ertussen). Sindsdien geen problemen meer mee.

Is het raadzaam om ondanks dat ik nu geen problemen heb deze velgen te vervangen? Is er kans op ongelukken? Dezelfde bandenexpert heeft namelijk nog een set originele tweedehands velgen liggen voor dit type en ik vraag me af of dat zinvol is.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De aluminium velgen van uw auto waren behoorlijk gecorrodeerd met leeglopende voorbanden als gevolg. U vraagt of het beter is om deze nu maar te vervangen.

De uitgevoerde handeling destijds om de velgrand op te schuren en in te vetten heeft kennelijk effect gehad. Dat is ook essentieel omdat een tubeless band daar uiteindelijk ook op moet afsluiten. Nu u geen problemen meer heeft, zie ik niet per se een preventieve reden om toch een ander setje aan te schaffen. Natuurlijk heeft de verkeersveiligheid altijd voorrang en gaat boven alles. Maar een niet goed afsluitende band op een gecorrodeerde velg zal in de regel niet in één keer alle lucht kwijt raken. Dus kans op ongelukken is naar mijn mening niet groter dan wanneer u in een spijker rijdt met óók een aflopende band als gevolg.

Er is echter wel een risico dat bij een set nieuwe banden het opnieuw weer een klus is om deze ook weer op de velg te laten afsluiten. En het corroderen is een voortschrijdend proces en het kan steeds lastiger worden. Dus misschien is dit setje velgen wel slim om achter de hand te hebben en bij een volgende bandenwissel alsnog te gaan inzetten. In dit stadium zie ik daar echter nog geen noodzaak toe omdat er wat betreft de veiligheid geen verhoogd risico is wanneer u ook geregeld de bandenspanning checkt.