Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Binnenste stuurkogel of stuurhuis?

Vraag gesteld door D. van Dijk op 21 september 2020

In mijn Renault Megane 2 CC is een speling aanwezig in de stuurinrichting. De ene garage geeft stuurkogels aan de binnenzijde aan de andere heeft het over een stuurhuis. In het herstel zit een groot prijsverschil. Ik vroeg me af of dit zelf te controleren is zodat ik niet voor verrassingen kom te staan.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Renault Mégane heeft speling op de stuurinrichting. Volgens de ene garage moet het stuurhuis volledig vervangen worden terwijl een andere garage aangeeft dat het slechts de binnenste stuurkogels zijn.

U kunt dat niet zomaar zelf vaststellen en wie van de twee er gelijk heeft is op afstand al helemaal lastig. Maar wanneer je de harmonica stuurhuishoes losmaakt moet je de betreffende kogel van de spoorstang goed kunnen controleren. Op die bewuste kogel kan best wat speling zitten maar met een nieuwe spoorstang kan het probleem prima opgelost worden. Tenzij er blijkt dat de speling daadwerkelijk vanuit het stuurhuis afkomstig is.

Een nieuw stuurhuis lost het probleem per definitie op omdat de spoorstangen daar nieuw al op gemonteerd zijn. Maar dat is misschien een volstrekt onnodige uitgave. Misschien zou u de gok kunnen nemen te kiezen voor het bedrijf dat wijst naar de spoorstangen, mét de afspraak dat wanneer de diagnose toch fout blijkt, de kosten gecrediteerd worden en verwerkt in de kosten voor een dan toch noodzakelijk nieuw stuurhuis.