Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Betrouwbare personenbestelauto benzine (jonge occasion)

Vraag gesteld door op 19 september 2020

Ik ben me aan het oriënteren op een personenbestelauto op benzine uit ca. 2017/2018 (max. 50.000 km, budget max 20.000,-). Omdat ik hem wil ombouwen naar een eenvoudige minicamper is functionaliteit belangrijk. Daarnaast is ook betrouwbaarheid belangrijk.

De Peugeot Tepee/Citroën Berlingo en Renault Kangoo passen beter bij mijn wensen dan de VW Caddy (weinig functioneel, bijv. geen te openen ramen achter), Opel Combo/Fiat Doblo (motor niet erg sterk), Nissan Evalia (zitpositie achter stuur voelt niet prettig), Ford Tourneo Connect (heb ik nog onvoldoende info over).

De Franse auto's hebben helaas geen erg goede naam. Over zowel de 1.2 PureTech (Peugeot/Citroën) als de 1.2 TCe (Renault) lees ik niet al te beste verhalen. Vandaar mijn vragen:

  • Welke van de Franse auto's is het betrouwbaarst?
  • Hoe groot is het verschil in betrouwbaarheid met de concurrenten (en welke concurrent scoort er dan goed qua betrouwbaarheid)?
  • Zijn er nog modellen die ik over het hoofd zie/is het de moeite waard te wachten tot bijv. de Rifter/ProAce City als occasion beschikbaar zijn?
Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een jonge gebruikte personenbestelauto om deze ook in te zetten als minicamper.

U noemt een aantal dergelijke combo's in de benzine uitvoering en u kijkt vooral óók naar betrouwbaarheid. De genoemde Franse modellen lijken het meest in de buurt te komen van uw wensen maar u leest nogal wat negatieve berichten over de 1.2 PureTech motor van PSA en de 1.2 TCe van Renault. Wat de eerste motor betreft gaat u deze ook vinden in de Rifter/Combo/ProAce City. Dus er wordt nogal wat afgekloond in dit segment en het zijn vaak in grote lijnen dezelfde auto's.

Wat de twee genoemde Franse motoren betreft, klopt het dat er negatieve verhalen de ronde doen. Maar u gaat voor een jong exemplaar en dan hebben de klachten over de TCe motor met name betrekking op de generatie van voor 2107. Met een PureTech motor van 2018 zou u ook aan de goede kant van de streep moeten zitten. Ik begrijp uw argwaan en dat is ook zeker terecht, maar met de bouwjaren waar u zich op richt moet het wel een veilige koop zijn om voor één van de Franse merken te kiezen. Met name ook omdat deze toch het meest overeenkomstig uw wensen zijn.

Het is zeker de moeite waard nader kennis te maken met de Ford Tourneo Connect omdat de Ecoboost motor wat mij betreft nog een prima alternatief is. Mits u niet op andere punten kritiek heeft maar het is wat mij betreft nog het enige alternatief die onderhuids wezenlijk anders is dan de Frans, Duits en Japanse drieling.