Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto vervangen?

Vraag gesteld door op 23 september 2020

Wij hebben nu een Citroën Berlingo uit 2004 kenteken X. Hij start niet meer, de boordcomputer is waarschijnlijk kapot. Wij zitten nu in dubio: een andere 2e handsauto aanschaffen of toch de Berlingo laten maken? Heeft u een advies voor ons?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het nog de moeite waard is uw Berlingo nog te laten repareren.

Ik weet niet wat de beraamde kosten zijn voor herstel en mis nog wat aanvullende details om de huidige waarde vast te stellen van uw auto, eventueel mét en zonder het genoemde gebrek. Dat is denk ik toch wel essentieel om in de gehele overweging mee te nemen.

Maar gezien de leeftijd van de auto zal de restwaarde na 16 jaar niet heel veel meer voorstellen. Mogelijk dat het herstel ook in de buurt komt van de restwaarde en dan begrijp ik het dilemma. Dit is inderdaad best een lastige overweging. Enerzijds is zo lang mogelijk doorrijden financieel de beste optie. De kostenpost afschrijving stelt niet veel meer voor waardoor dit eigenlijk de goedkoopste jaren zijn. Mits er uiteraard géén sprake is van buitensporige reparatie en onderhoudskosten.

Het is daarom belangrijk te weten of er naast de noodzakelijke vervanging van de boordcomputer meerdere kostbare ingrepen op termijn verricht moeten worden. Misschien dat uw garage een algeheel beeld kan geven wat de verdere staat en conditie is om te voorkomen dat deze ingreep het begin is van het begrip ''bodemloze put''. Dan is het zeker verstandig nu afstand te doen van deze auto. Mocht uw auto conditioneel verder prima zijn, dan kan vervanging tóch verantwoord zijn. Maar wel met als uitgangspunt dat u gerust nog een paar jaar dóór wilt met uw Berlingo. Speelt u echter al langer met de gedachte naar een andere auto uit te kijken, dan is dit wel het uitgelezen moment er een streep onder te zetten.