Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf occasion

Vraag gesteld door op 15 september 2020

Ik overweeg een Peugeot 308 uit 2010 aan te schaffen. Nu lees ik her en der op internet dat er problemen kunnen zijn met de THP motor. Heeft het model dat ik wil aanschaffen ook dit type motor? Kenteken is X.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een 10 jaar oude Peugeot 308 met het genoemde kenteken. U leest veel klachten over de THP motor en u vraagt of deze ook onder de kap ligt van de betreffende auto.

Volgens de gegevens van de RDW betreft het hier een 88 kW versie motor van het VTI type. Dat is in basis gelijk aan de THP motor maar bij de VTI ontbreekt de turbo. Ik verwijs u naar onze occasiontest waar de Wegenwacht ook verslag doet van wat men onderweg zoal tegenkomt.

Ik wil er nog wel aan toevoegen dat deze motoren toch wel de reputatie hebben van een verhoogd olieverbruik. Dat kan enigszins beperkt worden door de motor inwendig te reinigen, het z.g. flushen. Verder kan de distributieketting zich nog weleens nadrukkelijk laten horen waardoor vervanging noodzakelijk is. Vaak gaat dat ook gepaard met een gemelde motorstoring. En tot slot kan een vriesplaat weleens losraken met koelwater bij de olie als gevolg.

Alles bij elkaar kan ik me voorstellen dat dit géén vertrouwenwekkend beeld geeft van deze motor. Het is niet zo dat elk exemplaar gegarandeerd tegen deze defecten aanloopt maar het betreft wel méér dan een incident. Het kan zijn dat de auto inmiddels een historie achter de rug heeft en dat bepaalde zaken al aan de beurt zijn geweest. Maar in alle redelijkheid is er geen sprake van een motor met een smetteloze reputatie. Dat is misschien wel iets om bij uw overweging rekening mee te houden.