Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf nieuwe tweedehands Nissan Micra

Vraag gesteld door op 15 september 2020

Ik wil iets vragen over tips wanneer je een auto wilt aanschaffen. Ik ben namelijk opzoek naar een andere auto met airco en deurvergrendeling. Ik heb een Nissan Micra 1.2 Visia op het oog via een tweedehandse website. Hij staat er voor 949 euro op maar wel veel km op de teller (259.104).

Ik heb contact met de website opgenomen en die vertelt mij dat alles goed werkt en ze een APK en keuring doen voor 100 euro. Ik heb zelf op dit moment een Nissan Micra uit 1996 die het super goed doet en amper iets aan gehad alleen dus zonder airco en deurvergrendeling. Ik kan hem voor ongeveer 300 euro inruilen bij hen.

Nu weet ik dus niet zeker of dit een goede keus zou zijn om te doen omdat er toch best wat km op de teller staat. Ik lees positieve en negatieve reacties van mensen over de auto. En ik hoor dat je na zo veel km de distributieriem/ketting moet vervangen. Dus ik vroeg mij af of jullie mij misschien tips kunnen geven hierover. Ik ken zelf niemand die er veel verstand van heeft. Ben benieuwd of jullie mij misschien kunnen helpen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Nissan Micra van nog géén duizend euro. De kilometerstand gaat richting de 260.000 km.

Al is deze Micra in Engeland gebouwd, de kwaliteit is zonder meer Japans. Dat betekent gewoon dat Nissans kleinste uit die tijd zeer betrouwbaar is. Het enige dat een enkele keer stuk gaat, is de luchtmassameter van de inspuiting. Dat is naar verhouding wel een kostbare grap, maar wellicht als gebruikt onderdeel te vinden. Elektrische storingen zijn vaak te herleiden tot vuil en/of vocht in de zekeringenkast, dat is een kwestie van goed schoonmaken. Roest komt soms voor bij de dwarsbalk waarop de radiateur steunt, dat is redelijk gemakkelijk te vernieuwen en geen reden voor afscheid. Bij oudere exemplaren roesten ook de dorpels vlak voor de achterwielen wel eens door, maar als dat alles is, kan dat ook prima gerepareerd worden.

Of dit exemplaar probleemloos is, kan ik uiteraard niet op afstand vaststellen. Het betreft een auto in een budget waar ook van alles mis mee kan zijn maar een Micra heeft óók van deze generatie een prima status. Hoewel een APK niet per definitie iets zegt over de conditionele staat van een auto, is het in ieder geval een goed signaal wanneer deze wel weer een nieuwe APK goedkeuring krijgt. En dan is het zeker óók van belang een proefrit te maken, en deze vooral te benutten om te checken of alles werkt zonder bijgeluiden of andere op- of aanmerkingen. Maar op papier is een Micra een goede keuze, de vraag is echter of dat ook voor deze geldt.