Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoopkosten per maand zakelijk en privé

Vraag gesteld door op 23 september 2020

Ik wil graag van kenteken X-XXX-XX (V60 D6 plug-in hybride) weten wat de autokosten per maand zijn zowel zakelijk als privé? Ik krijg nl. voor privé verschillende bedragen te zien volgens de ANWB-berekening.

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

Via de autokostentool op onze website kunt u de totale autokosten uitrekenen. Er is een uitsplitsing in vaste kosten (samenhangend met het bezit van de auto) en variabele kosten (samenhangend met het gebruik van de auto). Voor zakelijk gebruik van de privé auto zijn dezelfde totale autokosten van toepassing als voor het privé gebruik van de privé auto. U vult dan bij de vraag 'aantal kilometers per jaar' het totaal in (van zakelijk en privé gebruik samen).

Veel werkgevers vergoeden voor het zakelijke gebruik van de privé auto niet de totale kosten maar slechts de variabele kosten. De gedachte is dan dat de auto er toch al is vanwege het privé gebruik en dat de vaste kosten er toch al zijn. Voor het zakelijk gebruik komen er dan alleen nog de variabele kosten bij. De ANWB adviseert werkgevers echter in de kilometervergoeding voor zakelijk gebruik van de privé auto ook de dekking voor een all risk autoverzekering op ter nemen, Op die manier doet een werkgever er alles aan om te zorgen dat een werknemer in werktijd goed verzekerd op pad kan.

De Autokostentool is alleen bedoeld voor het berekenen van de kosten van een privé aangeschafte auto. Kosten van een door de werkgever betaalde zakelijke auto kunnen hier niet mee berekend worden.

Ik vertrouwen erop uw vraag hiermee naar wens te hebben beantwoord.