Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

4-seizoenenband

Vraag gesteld door E. van Egmond op 25 september 2020

Voor mijn auto heb ik nieuwe voorbanden nodig. De achterbanden zijn nog voorzien van 5 mm profiel. Ik wil graag 4-seizoenenbanden laten monteren alleen voor de voorbanden. De garage geeft aan dat deze dan ook op de achteras gemonteerd moeten worden maar dat lijkt mij niet nodig. Wat is hierin uw mening? Het lijkt mij dat met het ABS-systeem er veilig gereden kan worden op deze setting.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de genoemde combinatie van all-seasonbanden en zomerbanden verstandig is.
 
Het advies is rondom banden te hebben met gelijkwaardige eigenschappen. Dan is de combinatie van twee all-seasons en twee zomerbanden niet verstandig en nadrukkelijk af te raden. Het weggedrag kan nadelig beïnvloed worden of zelfs onvoorspelbaar onder bepaalde omstandigheden. Formeel is dit wettelijk niet verboden, tenzij u rijdt in een periode waar een winterbandenverplichting geldt zoals in Oostenrijk en Duitsland. Maar dit is ongeacht zomer of winter géén geadviseerde combinatie.

Overigens is het uitgangspunt de banden met de meeste grip bij voorkeur op de achteras te hebben. Het uitbreken van de achterkant van de auto, dus bij een z.g. achterwiel slip, val veel lastiger te corrigeren zijn dan wanneer de auto over de voorwielen uitbreekt, met name dus in een bocht. De werking van ABS staat daar los van en moet z'n werk doen bij een remingreep. Maar desondanks blijft het advies negatief om op een set zomer- en een set all-seasonbanden te rijden. Ook wanneer de laatstgenoemde op de achteras gemonteerd worden.