Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zijn deze kosten bij accu vervangen reëel?

Vraag gesteld door op 5 september 2020

Bij mijn eigen garage heb ik de accu laten vervangen en de kosten daarvan komen mij nogal hoog over. Accu Bosch Blue 95Ah/800A a 178,75 EUR, loodtoeslag 16,25 EUR en kleinmateriaal 3,91 EUR. Alles excl. BTW. Er zijn geen arbeidskosten berekend als vaste klantenservice.

Ik kan op het internet geen enkele accu vinden die bruto zoveel kost, en dan nog te beschouwen dat er hoge kortingen worden gegeven. Daarnaast lijkt mij de loodtoeslag onterecht omdat ik een 95Ah accu heb ingeleverd dus ik lood-neutraal ben. De oude accu wordt door mijn garage weer ingeleverd/gerecycled. Tenslotte kleinmateriaal, er is niets verbruikt, waarom dan toch deze kostenpost?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw garage heeft recent een nieuwe accu gemonteerd en u vraagt of de berekende bedragen redelijk zijn.

De berekende prijs zou alleszins redelijk kunnen zijn echter inclusief BTW en loodtoeslag. Wat het laatste betreft wordt dat bedrag gereserveerd om de oude accu te recyclen en zie je dat de meeste aanbieders die toeslag al in de prijs verwerken. In uw geval lijkt alles apart in rekening gebracht te zijn en zou deze ingreep voor u alles bij elkaar richting de 230 euro hebben gekost, terwijl een willekeurige internetaanbieder all-in deze accu voor zo'n 140 euro kan leveren.

Een enigszins acceptabel prijsverschil van een paar tientjes kan ik me best voorstellen en de- en montage van de accu mag wat mij betreft ook best in de prijs verwerkt worden. Maar ik begrijp dat u schrikt van de prijsverschillen en dat is best een reden om te vragen naar de motivatie of verklaring. En dat geldt zeker ook voor de post ''kleinmateriaal'' die ik toch ook niet goed kan verklaren.