Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervanging accu Toyota Urban Cruiser

Vraag gesteld door op 3 september 2020

Volgens Toyota garage zal te zijner tijd de accu van mijn Toyota Urban Cruiser (1.329cm2 benzine) uit 2009 moeten worden vervangen. Auto heeft start-stop systeem en daarvoor moet de accu geschikt zijn. Nu wil ik de accu zelf bestellen, maar er zijn blijkbaar EFB en AGM uitvoeringen. Volgens leveranciers zijn bij invullen kenteken beide types geschikt voor (instap?) start-stopsystemen. Maar toch de vraag: maakt het type uit, ook als deze afwijkt van het origineel, GSYuasa Q-55? En maakt het ook uit als de accu krachtiger is? Tenslotte is zelfmontage goed te doen gezien elektronica?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de accu in uw Toyota Urban Cruiser. In dit voertuig hoort een EFB accu. Het verschil tussen de toepasbaarheid van EFB en AGM is dat EFB geschikt is voor start-stop en AGM voor Start-stop en het terugwinnen van bewegingsenergie. Dat gebeurt bij uitrollen. Een AGM accu is geschikt voor laden met hoger voltage. De accu’s kunnen één kant op uitgewisseld worden. Een AGM accu kan wel in een auto waar een EFB in hoort, maar andersom niet. Toch zal ik dit niet adviseren.

Mijn advies is: blijf bij de voorgeschreven accu door de fabrikant. Verder kan deze accu in geleerd worden volgens Toyota. Dat moet met een testkast gebeuren. Waarschijnlijk moet dit gedaan worden om het energiemanagement systeem de nieuwe accu te laten herkennen. Als het inleren wordt overgeslagen bestaat de kans dat het start-stop systeem niet, of niet goed functioneert.