Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vaste flitslocaties

Vraag gesteld door P. Schrama op 2 september 2020

Mijn ingebouwde navigatie geeft vaste flitslocaties aan mag dit?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over flitspaalsignalering. Het in uw auto aanwezige navigatiesysteem geeft vaste flitslocaties aan. U wilt graag weten of dit is toegestaan.

Nederland

De flitspaalsignalering die via GPS werkt, dus een mobiele app of via een ingebouwd navigatiesysteem is in Nederland toegestaan. Het is niet toegestaan om radarapparatuur in de auto te hebben die flitslocaties verklikt of apparatuur te gebruiken die het signaal van de politie verstoort. Dergelijke apparatuur kan in beslag genomen worden en er kunnen (hoge) boetes worden opgelegd.

Buitenland

In veel andere landen is ook de flitspaalsignalering via GPS niet toegestaan. Veel aanbieders van mobiele apps hebben de flitspaalsignalering voor die landen verwijderd. Bij ingebouwde navigatiesystemen ligt dit meestal lastiger. Het enkel uitschakelen van de functie is meestal niet voldoende. Het is raadzaam om de betreffende kaarten in het geheel te verwijderen.

Conclusie

In Nederland mag gebruik worden gemaakt van flitspaalsignalering, zolang geen gebruik wordt gemaakt van radarapparatuur of zogenoemde jammers. In het buitenland gelden andere regels. Ik raad u aan om contact op te nemen met een dealergarage om de betreffende kaarten te laten verwijderen of de flitspaalsignalering voor die landen te laten verwijderen door een software-update.

Voor meer informatie over flitspaalsignalering in het buitenland verwijs ik u graag naar onze website.