Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelheidsmeter Toyota Aygo

Vraag gesteld door E. Smeets op 14 september 2020

Pas geleden heb ik een Toyota Aygo (bouwjaar 2009) gekocht. Het valt mij op dat de snelheidsmeter nogal enthousiast oploopt, zonder dat ik die snelheid daadwerkelijk rijd. Als test heb ik een navigatiesysteem erbij gehouden, om te kijken of dit klopte. Als de navigatie aangaf dat ik 83 reed, was dit op de snelheidsmeter van de auto al snel 90 km per uur of nog iets meer. Grof gezegd komt het erop neer dat de snelheidsmeter van de auto ongeveer 10 kilometer te veel aangeeft dan dat ik rijd.

Ik heb al eens ergens gelezen dat een andere eigenaar dit verschijnsel ook had, maar ik vraag me af of dit gewoon bij deze auto's hoort of dat ik toch eens de snelheidsmeter moet laten nakijken. Wellicht heeft u een idee?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bemerkt een verschil is de aanduiding van de snelheidsmeter van uw auto t.o.v. de aangegeven snelheid van de navigatie.

De snelheidsmeter en kilometerteller van de auto zijn zelden voor 100% nauwkeurig. Omdat een snelheidsmeter van de auto geen lagere snelheid mag aangeven dan de werkelijke snelheid (en vanwege afwijkingen die kunnen ontstaan door bandenslijtage, bandenspanning en belading) heeft de fabrikant een marge ingebouwd. Die marge verschilt per merk en model, maar een positieve afwijking tussen de 4 tot 10% is normaal. Een navigatiesysteem geeft in het normale geval dus een lagere snelheid aan dan de snelheidsmeter van de auto, maar wel de meest nauwkeurige.

Een technische oplossing is er dus niet, tenzij er sprake is van een verkeerde bandenmaat. Een verkeerde afrolomtrek zou ook verantwoordelijk kunnen zijn voor een buitensporige afwijking. U zou eventueel nog kunnen checken of de juiste bandenmaat is gemonteerd. Het instructieboekje geeft aan welke bandenmaten op uw auto worden toegepast. Mocht dat echter in orde zijn dan zou de afwijking mogelijk ''normaal'' kunnen zijn op basis van de eerder genoemde procentuele afwijking.