Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Sneeuwkettingen op all-seasonbanden Toyota C-HR

Vraag gesteld door J.A. van der Stelt op 2 september 2020

Ik heb een Toyota C-HR uit maart 2017 gekocht. Daar zitten all-seasonbanden met de maat 225/50-18 onder nog van goede kwaliteit. In het instructieboekje van de auto staat 'sneeuwkettingen kunnen niet worden gemonteerd. Gebruik in plaats daarvan winterbanden'. Helaas staat de reden er niet bij en ook bij Toyota kon men dit niet uitleggen.

Kan u mij een verklaring geven en wat staat mij het beste te doen? Ik ga naar een land waar sneeuwkettingen verplicht zijn.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Onder uw Toyota C-HR met 18" velgen mogen geen sneeuwkettingen gemonteerd worden. De reden is de beperkte ruimte in de wielkasten bij deze bandenmaat. Met 16" of 17" velgen (en bijpassende banden) is gebruik van sneeuwkettingen geen probleem.

Sneeuwkettingen hoeft u niet verplicht bij u te hebben maar kunnen verplicht zijn op een bepaald traject. Dat wordt dan aangegeven met een verkeersbord. Zonder sneeuwkettingen mag u daar niet rijden. Uw auto rijdt op all-seasonbanden met voldoende profiel. Jammer om die weg te doen maar voor de beste prestaties in de zwaardere winterse omstandigheden is een extra setje winterbanden (met sneeuwkettingen) het meest aan te raden. U kunt dan met de auto overal komen.