Naar artikel

Slecht zicht bij regen en verblinding tegenliggers

Vraag gesteld door op 9 september 2020

Als het schemer wordt en in het donker wordt ik verblind door tegenliggers. Als het regent is dit nog erger, en heb ik via mijn buitenspiegels ook nog erg slecht zicht. Ik gebruik een nachtbril maar die helpt niet echt. Nu zag ik op internet anti-regen spiegelfolie voor op mijn buitenspiegels. Ik probeer in het donker en de regen zo min mogelijk de weg op te gaan maar vanwege mijn werk ontkom ik daar soms niet aan.

Nu vroeg ik mij af, ben u bekend met deze folie? Is dit een goed idee zonder dat ik daarmee eventueel mijn spiegels beschadig? Of heeft u misschien een (andere) goede oplossing?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft met name bij regenachtig weer, bij schemer of in het donker, nadrukkelijk last van verblindende autoverlichting van tegenliggers. Ook het zicht in de buitenspiegels wordt nadrukkelijk daardoor beperkt en u vraagt zich af of de genoemde anti-regen spiegelfolie mogelijk zou kunnen helpen.

Ik weet niet of het omschreven probleem alléén te wijten is aan misschien moderne en felle autoverlichting in de regen óf in combinatie met ook een oogprobleem. Maar vervelend is het wel en het autogebruik wordt daardoor wel vervelend beperkt.

De z.g.anti-regen spiegelfolie is op basis van een nano-coating met als eigenschap vocht en vuil af te stoten. Nano-achtige toevoegingen worden ook wel verwerkt in o.a. poetsmiddelen om feitelijk dezelfde reden. In het geval van de genoemde sticker is inderdaad het beoogde effect dat regen en vuil géén kans krijgt het zicht te vertroebelen. Ik kan niet uit eigen óf andere ervaringen putten of het daadwerkelijk ook werkt. Maar het product op zich, dat op basis van Nano technologie is, heeft feitelijk de eigenschappen om te kunnen werken zoals door u gewenst. Het zou dus wat betreft beter zicht via de buitenspiegels zeker een prima oplossing kunnen zijn.