Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schokbrekers

Vraag gesteld door op 11 september 2020

Aan onze Skoda Citigo van 29 juni 2018 met ongeveer 50.000 km en dealeronderhoud (2 jaar extra garantie van Pon), maken de achterschokbrekers continu krakende (klokkende) geluiden. Dit vermindert iets bij zwaardere belading. Valt dit onder normale slijtage of kan ik met alle redelijkheid een beroep doen op (gedeeltelijke) garantie? Of volledig i.v.m. de aanvullend afgesloten extra 2 jaar garantie bij aankoop van de auto bij de Skodadealer?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Skoda Citigo laat een bijgeluid horen bij de achterschokdempers. U vraagt of dat normale gebruikersslijtage is of dat u toch een beroep kunt doen op garantie.

Op basis van de leeftijd en kilometerstand zou de achtervering en demping zonder op- of aanmerkingen z'n werk moeten doen. Ik weet overigens niet of het bijgeluid daadwerkelijk afkomstig is van de schokdempers. Ik verwacht eerder een bijgeluid van de draagarm- of stabilisatorrubbers. Die kunnen nog weleens een knarsend of krakend bijgeluid vertonen bij het inveren. Maar zoals gezegd is de auto té jong om dit af te doen als normale gebruikersslijtage en zijn er geluiden die misschien soms best onschuldig zijn maar er niet in horen. Om die reden zou u gerust een beroep op garantie kunnen doen én dus een kosteloos herstel.