Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Richtingaanwijzers Lupo 1.4 55 kW (1999) weigeren soms na starten motor

Vraag gesteld door F.H.J. Hendrix op 9 september 2020

Tijdens het rijden weigeren de richtingaanwijzers soms. Na vervanging van de alarmlichtschakelaar met relais is dit nog niet opgelost. Als je de motor uit zet en daarna op contact, doen ze het meestal wel weer. Na het starten van de motor is het steeds hopen dat ze blijven werken. Met onbetrouwbare richtingaanwijzers is het niet alleen onverantwoord om aan het verkeer deel te nemen, maar ook zeer irritant voor andere weggebruikers. Hoe krijg ik weer betrouwbare richtingaanwijzers?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De richtingaanwijzer van uw VW Lupo weigert regelmatig dienst en u vraagt zich af hoe dat opgelost kan worden.

Van de Lupo en aanverwante Seat Arosa zijn wel wat elektronica klachten bekend. Niet heel specifiek in relatie tot de RAW, maar het elektrisch gedeelte van het contactslot is wél een berucht om problemen. U geeft aan dat contact ''uit'' en vervolgens weer ''aan'' vaak een positief effect geeft. Mogelijk wijst dat op een slecht of vervuild contact van het elektrische gedeelte van het contactslot. Deze kan los vervangen worden.

Misschien is stap één in ieder geval de betreffende zekering checken op met name een slecht contact in de zekeringenkast. Desnoods er een ander zekeringetje in prikken. Het moet bijna wel zeker een slecht of weigerend contact zijn en dan gok ik in de genoemde richting. En anders is nader onderzoek van de garage toch echt noodzakelijk. Want ondanks dat veel mensen in de praktijk de richtingaanwijzer weigeren te gebruiken, moet deze uiteraard op z'n minst wel functioneren.