Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Plofje in uitlaat

Vraag gesteld door op 11 september 2020

Mijn Twingo 1.2 benzine 2000 heeft een heel klein bescheiden plofje in de uitlaat wanneer hij stationair draait. Elke 10-20s is er een klein plofje te horen. Verder is alles in orde en is er niets te merken. Bougies zijn 5d km vervangen, bougie kabels 40d km, bobine waarschijnlijk nog nooit. Is dit iets dat aandacht nodig heeft? Is het een aankondiging van een defect?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een licht ploffend bijgeluid bij uw Renault Twingo en u vraagt of dat in dit stadium aandacht nodig heeft.

In principe zou je dit kunnen omschrijven als een ongecontroleerde verbranding en zou je de bobine als mogelijke schuldige kunnen aanwijzen. Maar ik begrijp dat voor een twintig jaar oude Twingo dit feitelijk het enige verschijnsel is onder die omstandigheden én om de 10-20 seconden. Het wordt om die reden dan ook een wilde gok om zonder concrete aanwijzing zomaar iets te gaan vervangen.

Het kan best zijn dat het ploffen steeds frequenter gaat plaatsvinden en misschien op den duur ook in een rijdende situatie. Maar alles bij elkaar zie ik nu geen reden in te ingrijpen. En wanneer het toch iets serieus blijkt zoals bijvoorbeeld de bobine én het daadwerkelijk ook gaat verergeren, zal de vinger ook wat makkelijker op de juiste plek gelegd kunnen worden. Wat mij betreft nu géén reden om daar heel erg bezorgd over te zijn.