Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oorzaak van schokkend optrekken

Vraag gesteld door op 8 september 2020

Ik heb sinds een paar maanden een andere Audi A4. Ik merk af en toe bij het sportief wegrijden vanuit stilstand dat de auto hevig aan het schokken is. Garage heb ik al naar laten kijken maar die zeggen dat het de ASR of ESP kan zijn. Echter heb ik het ook als ik die functionaliteiten uitzet. Weten jullie wat het kan zijn? Ik merk ook dat de auto traag reageert als ik het gaspedaal indruk en ik vind dat de motor een erg dof brommend geluid maakt. Tis mijn eerste TFSI motor. Kan het zijn dat dit normaal is bij dit type motor?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft sinds kort een andere Audi A4 en merkt bij sportief optrekken dat de auto hevig schokt en dat de auto traag op het gaspedaal reageert. Het betreft een TFSI motor en u vraagt zich af of dit normaal is.

Een TFSI zou juist heel direct op het gas moeten reageren. Hevig schokken bij sportief optrekken kan inderdaad veroorzaakt worden door ASR en/of ESP. Als het ook optreedt als deze functies zijn uitgeschakeld, kan het ook nog aan motorsteunen of wielophanging liggen of zelfs aan de banden. Ook het brommende geluid is via dit platform niet te beoordelen.

Het beste kunt u de auto door een Audi dealer laten beoordelen of een occasionkeuring laten uitvoeren door bijvoorbeeld Dekra.