Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoud

Vraag gesteld door op 9 september 2020

Mijn Renault Captur is 1 jaar oud en heeft 5000 km gereden. Het display geeft aan dat er onderhoud nodig is. Is dit echt nodig na zo weinig km?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De display van uw één jaar oude Renault Captur geeft aan dat de auto voor onderhoud naar de dealer moet. Ondanks de geringe kilometerstand van 5000 km.

Dat lijkt misschien erg overdreven maar relatief beperkt gebruik, zoals bij uw jaarkilometrage, sluit het jaarlijks bezoek toch niet uit. En zeker wat motorolie betreft is een jaarlijkse verversbeurt juist van belang wanneer de auto weinig rijdt en/of juist korte afstanden. Het verouderingsproces van de olie gaat feitelijk sneller bij summier gebruik dan bij dagelijkse en intensievere ritten. Vandaar dat het onderhoud kilometers én leeftijd gerelateerd is.

U zou wel aan uw dealer kunnen vragen het onderhoud gericht uit te voeren op basis van wat er na 5000 km ook daadwerkelijk relevant is. Bijvoorbeeld een frisse plas olie en een nieuw oliefilter. Maar misschien kunnen andere handelingen achterwegen gelaten worden. Bespreek dat dus met de dealer die daar misschien best open voor staat.