Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Occasion inruilen bij dealer voor andere occasion

Vraag gesteld door op 15 september 2020

Wij nemen een Peugeot 107 (bouwjaar 2010, 96.000 km, automaat) over van een familie-lid van ons. Dit is voor ons een korte termijn oplossing, en we zullen in de komende weken/maanden gaan kijken voor een iets grotere/moderne auto. Onze voorkeur gaat dan uit naar het inruilen van de Peugeot 107 bij de dealer waar wij een nieuwe/ grotere occasion vinden.

Hieronder een paar specifieke vragen die wij hebben:

  • Is het nadelig dat je hem als particulier bij een andere particulier hebt gekocht en zo ja, welke waardevermindering kunnen we hier aan hangen?
  • Doen de meeste garages aan het inruilen van auto’s wanneer je een occasion bij hen koopt?
  • Ben je verplicht aan te geven bij een auto dealer wat je voor de inruil auto hebt betaald?

Zijn er nog andere zaken waar wij rekening mee moeten houden in het geval dat wij onze auto willen inruilen bij een dealer?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft 'n aantal specifieke vragen over het aanschaffen van een auto via een particulier.

Dat is later bij inruil niet nadelig. Verreweg de meeste garages ruilen auto's in en bij het bepalen van de inruilwaarde zal niet meewegen of u hem particulier heeft aangekocht of heeft gekregen. U bent ook helemaal niet verplicht aan te geven waar u de auto gekocht heeft. De waarde wordt gebaseerd op marktgegeven zoals o.a de ANWB Koerslijst uiteraard ook in combinatie met de staat en conditie van de auto.

Dus inruilen bij een dealer is de gewoonste zaak van de wereld, óók wanneer u hem recent van een particulier heeft overgenomen. Het enige aanvullende advies is om t.z.t. een rondje lang verschillende dealers te maken. De inruilwaarde kan onderling best weleens verschillen. Het lijkt me in uw geval ook van belang om er financieel zo gunstig mogelijk uit te komen.