Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorrijtuigenbelasting elektrische auto 2026

Vraag gesteld door R. van Kralingen op 12 september 2020

Op jullie website vermelden jullie dat er vanaf 2025 25% motorrijtuigenbelasting betaald moet worden voor volledig elektrische auto's, in 2026 word dit 100% volgens de website. Deze informatie ook tegengekomen op de website van rijksoverheid.nl (inmiddels is deze pagina offline gehaald?).

Mijn vraag is of de elektrische auto zijn eigen tarief gaat krijgen zoals benzine, diesel en LPG ook een apart tarief hebben, of dat ze het gelijk gaan trekken met een van de huidige brandstoffen? Kortom, wat word die 100%?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

Als 100% tarief geldt (inderdaad) het tarief voor benzine. Voor diesel is er een toeslag van toepassing. Als er geschreven wordt over het 100% tarief is de aanname dat het (volledige) tarief voor benzine ook van toepassing zal worden voor elektrisch.

Hiermee weet u hoe de huidige tekst of verwachting (voor een toekomstige MRB voor elektrische auto's) kunt interpreteren. Het is echter niet ondenkbaar dat er nog wijzigingen komen (ingroei via kwart, en halftarief of een "brandstofkorting" voor EV's).