Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor start moeilijk

Vraag gesteld door op 7 september 2020

Ik heb een Hyundai Santa Fe 2008 en deze start nu moeilijk. Startmotor draait maar motor start niet, je denkt dan aan de accu. Na enige tijd wachten slaat hij soms wel aan en soms slaat de motor wel direct aan. Met een Jumpstart start de motor DIRECT. Nieuwe accu? of kan het ook de startmotor zijn of iets anders?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Kennelijk gaat de startmotor van uw Hyundai Santa Fé wel rond maar wil de motor toch niet aanslaan. Met een jumpstarter wel en soms ook naar een nieuwe poging later. U vraagt of het aan de startmotor ligt óf de accu.

Met de jumpstarter slaat de motor wel gelijk aan en lijkt het alsof de startstroom te laag is en de motor met de startaccu niet snel genoeg rondgeslingerd kan worden. Met de jumpstarter erbij gaat het wel vlot genoeg en slaat de motor meteen aan. De hoofdverdachte is dan de accu die onvoldoende startstroom biedt maar ik kan de startmotor niet zomaar uitsluiten. Het zou kunnen dat de startmotor inwendig te veel weerstand heeft, zwaar draait en de aanwezige accu té weinig heeft om de startmotor voldoende rond te slingeren. De jumpstarter geeft hem mogelijk wel die extra boost om de motor vlot genoeg rond te laten gaan en te laten aanslaan.

Een diagnose op afstand is altijd lastig maar wat mij betreft zijn er twee paarden om op te wedden. Nader onderzoek is dan toch echt noodzakelijk om de hoofdschuldige aan te wijzen. De Wegenwacht zal in zo'n geval uiteraard de accu testen maar ook in een belaste toestand én kunnen uitsluiten of het een startmotor probleem is of toch de accu. Het zou dus kunnen zijn dat het starttoerental te laag is en beiden kunnen daarvoor in aanmerking komen.