Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor slaat niet aan, geeft ESP storingslamp

Vraag gesteld door N. Marijnissen-Çoban op 13 september 2020

Ik heb een VW Golf 5 1.9 TDI uit 2004. Ik heb een probleem waar mijn garage niet direct een oplossing voor heeft. Om te voorkomen dat er onnodige onderdelen vervangen gaan worden, hoop ik dat de ANWB/wegenwacht mij hier kan helpen. Het probleem is dat de auto regelmatig niet wil starten. Motor draait wel maar slaat niet aan. Op het moment dat dit gebeurt brandt het gele ESP storingslampje in het dashboard. Als ik het contact dan weer even uitzet en weer aan, is de ESP storingslamp uit en start de auto gewoon weer. Wat kan dit zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De motor van uw VW Golf 1.9 TDI slaat regelmatig niet aan met ook een brandend ESP lampje.

De oorzaak kan ik u zo niet noemen. Er zijn meerdere opties mogelijk zoals een draadbreuk in de aansturing van de verstuivers. Slechte of vervuilde contacten van de zekeringenkast wordt ook wel genoemd. Een falende brandstofopvoerpomp kom ik ook tegen in relatie tot dit probleem en tot slot kan de ECU het begeven hebben.

Maar zoals vaker in dit soort situaties is nader onderzoek toch echt noodzakelijk om de vinger op de juiste plek te krijgen. En zo maar op de gok onderdelen vervangen lijkt me een erg prijzig avontuur worden. Het komt dan toch echt aan op ''meten is weten'' en dan met name op het moment dat de auto weigert aan te slaan. Met aangesloten testapparatuur moet je dan toch kunnen zien welke signalen ontbreken met niet starten als gevolg.