Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximum kogeldruk

Vraag gesteld door op 2 september 2020

Ik heb een occasion Skoda Rapid Spaceback okt 2015 gekocht. Hij wordt a.s. zaterdag afgeleverd. Er zit een trekhaak op die vlg. de Skodadocumentatie een máximale kogeldruk van 50 kg aankan. Op het typeplaatje van de trekhaak is een max. kogeldruk van 75 kg vermeld. Mijn elektrische fietsen wegen (zonder accu) en met de drager 65 kg. Is er een risico dat er problemen ontstaan als ik met de fietsen ga rijden?

Gezien de aflevering a.s. zaterdag zou ik het op prijs stellen als u mij op korte termijn kan antwoorden.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De maximum kogeldruk van de Rapid Spaceback is volgens fabrikant Skoda 50 kg. Die opgave is leidend, de trekhaak zelf mag dan 75 kg hebben, maar het laagste getal telt. 65 kg lading is dus 15 teveel.

Vanuit de praktijk merken we dat dienstdoende agenten hier niet actief aandacht aan besteden, zeker wanneer het hele fietsentransport er heel veilig en deugdelijk uitziet. En dat doet het in verreweg van de meeste gevallen ook wel. Maar hoewel dit wellicht daarom gedoogd wordt, is overschrijding van de kogeldruk volgens de letter van de wet nog altijd verboden. En in een ernstige situatie, zoals bij een ongeval en letsel, zou een verzekering er ook vervelend over kunnen doen mocht de overschreden kogeldruk daar daadwerkelijk de oorzaak van zijn.