Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk

Vraag gesteld door op 9 september 2020

Kogeldruk: ik begrijp dat dit te maken heeft dat auto niet te veel achterover helt. Ik heb een Nissan Note 1.6 heb 2 electric fietsen en een fietsendrager van 19 kg. Mijn Kogeldruk is 50 kg. Als ik dit spul er op heb is mijn auto in balans dus ik denk dat er een verkeerd plaatje op zit. Als ik een Nissan Note 1.2 had gehad geloof ik direct dat 50 juist is.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de kogeldruk van uw Nissan Note i.v.m. het gebruik van een fietsendrager met daarop twee e-bikes.

De autofabrikant geeft naast een maximaal toelaatbare massa en aanhangwagenmassa óók een maximale kogeldruk op. Uiteraard met name als waarborg voor een goede en stabiele combinatie wanneer er een aanhanger achter komt te hangen. Maar de door de autofabrikant opgegeven kogeldruk maakt géén onderscheid of het hier gaat om een fietsendrager op de kogel of een aanhanger. En wanneer er sprake is van twee opgegeven kogeldrukken, dus van de trekhaak fabrikant én van de autofabrikant, is de laagste waarde bepalend. En dat is eigenlijk altijd die van de auto.

In de handleiding van uw auto vindt u wat de opgegeven maximale kogeldruk is van uw auto en vermoedelijk is dat óók 50 kg zoals vermeld op het trekhaakplaatje. Dat heeft overigens niets te maken met het feit of de trekhaak daar wel tegen kan en ook zeker méér gewicht kan dragen. Echter de wettelijke grens is en blijft 50 kg waar u zich formeel aan dient te houden.
 
Vanuit de praktijk merken we dat dienstdoende agenten hier niet actief aandacht aan besteden. Zeker wanneer het hele fietsentransport er heel veilig en deugdelijk uitziet. En dat doet het in verreweg van de meeste gevallen ook wel. Maar hoewel dit wellicht daarom gedoogd wordt, is overschrijding van de kogeldruk volgens de letter van de wet nog altijd verboden. En in een ernstige situatie, zoals bij een ongeval en letsel, zou een verzekering er ook vervelend over kunnen doen mocht de overschreden kogeldruk daar daadwerkelijk de oorzaak van zijn.