Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kitten en terugplaatsen van 2 gescheurde bobine's rubber doppen

Vraag gesteld door P.T. Bresser op 7 september 2020

Tijdens de laatste onderhoud beurt waren 2 gescheurde bobine's rubberen doppen geconstateerd in VW Golf 7 bj 2013 125.000 km. Het advies van de garage was ivm met hoge kosten deze gescheurde 2 bobine doppen te gaan kitten en terug te plaatsten. Is dit een verantwoord advies/vakkundig vlak voor de vakantie naar buitenland?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Tijdens de laatste onderhoudsbeurt zijn er twee gescheurde bobines geconstateerd door de garage. Men biedt aan de gescheurde doppen te kitten vanwege de hoge kosten bij vervanging. U vraagt of dit wel verantwoord is gezien de geplande vakantierit naar het buitenland.

Misschien als noodoplossing maar als duurzame ingreep lijkt het mij niet verantwoord. Ik weet niet om welk motortype het hier gaat maar bij deze generatie Golf komt vonk overslag nog weleens voor volgens de Wegenwacht en kan dat bij een scheur in een bobinedop zeker óók gaan gebeuren. Dan is de vraag of kit dat wel weet te voorkomen en zeker ook op een lange intensieve rit naar het buitenland.

Verder valt het ook niet uit te sluiten dat dit ook nog vervelende bijeffecten gaat geven zoals motorstoringen en mogelijk zelfs katalysator problemen. Kitten is naar mijn mening uitstel van vervanging. Ik kan me voorstellen dat twee nieuwe exemplaren bij vertrek naar het buitenland u een zekerder gevoel geven.