Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kapotte versnellingsbak

Vraag gesteld door G.M. van der Meijden op 7 september 2020

Ik heb een Ford Transit Custom uit 2013 privé gekocht in 2016 met 42.000 km op de teller. In juni 2017 met 83.000 km op de teller. Kan ik niet meer in zijn 1 schakelen en blijkt de versnellingsbak kapot. Die heb ik bij een Bovag garage laten maken nadat de garagehouder gebeld had met Ford Ned dat de versnellingsbak al kapot was. Wat niet zou moeten kunnen (non-conformiteit was ik nog niet van op de hoogte toen) dus laten maken voor 2200 euro.

Revisiebak erin en nu zijn we 3 jaar verder en 150.000 km en is hij weer kapot. Verder altijd goed onderhouden bij dat zelfde garagebedrijf. Mijns inziens moet dit echt niet kunnen. Non-conformiteit wet dus.

Ik ben terug gegaan naar de garage maar die wil eigenlijk niks doen. Alleen voor inkoop weer een revisiebak leveren á 1512 euro ex BTW en dan komen de montagekosten er ook nog bij dus gaat het me weer 2500 euro kosten. Volgens mij moet dit niet kunnen en moet hij me toch iig iets tegemoet komen of niet?
Volgens hem heb ik geen recht op non-conformiteit vanwege de gereden km (150.000 na vernieuwing) en revisiebak maar 1 jaar garantie heeft en omdat ik ook wel zakelijk met de auto rijd waar ik km naar mezelf voor reken. Maar privé gekocht.

Wie heeft hier nu gelijk en wat kan ik hier mee doen (rechten en plichten)?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

In 2017 hebt u de versnellingsbak van uw auto laten vervangen voor een gereviseerde versnellingsbak. Onlangs is geconstateerd dat de versnellingsbak weer vervangen zal moeten worden. De garage stelt dat de garantie op de (revisie)versnellingsbak is verlopen en dat u omdat u de auto ook zakelijk gebruikt wordt en de revisiebak 150.000 km heeft gelopen, geen aanspraak maakt op kosteloos herstel op grond van de wet. U wilt graag weten wat uw rechtspositie is.

Garantie en wettelijke rechten

Het is goed mogelijk dat in de garantievoorwaarden is overeengekomen dat op de vervanging van de versnellingsbak maar 1 jaar garantie wordt gegeven. Dit betekent echter niet dat u geen beroep zou kunnen doen op uw rechten bij non-conformiteit.

Non-conformiteit

Een product moet voldoen aan de redelijke verwachtingen die u daarvan mag hebben. Als er sprake is van een gebrek dat u niet hoefde te verwachten en dit gebrek al bestond bij aflevering van het product, dan kunt u kosteloos herstel van dit product eisen.

Aard van het gebrek

Van een gereviseerde versnellingsbak mag de koper dezelfde verwachtingen hebben als van een nieuwe versnellingsbak. De gemiddelde levensduur van een versnellingsbak is ongeveer 200.000- 300.000 km. U kunt bij de garage aangeven dat u dit gebrek niet hoefde te verwachten.

Voor een succesvol beroep op non-conformiteit moet wel vaststaan wat de oorzaak is van het defect. Als de garage bijvoorbeeld aantoont dat de oorzaak van het defect gelegen is aan verkeerd gebruik of onderhoud, hoeft de garage het gebrek niet kosteloos te herstellen. Als u het gebrek niet hoefde te verwachten en het gebrek al bestond op het moment van aflevering, dan kunt u kosteloos herstel eisen van de verkoper van de versnellingsbak c.q. de garagehouder.

Nieuw voor oud

Omdat de versnellingsbak gelet op de kilometrage, het einde van de verwachte levensduur naderde, kan het redelijk zijn dat slechts een gedeelte van de herstelkosten voor rekening van de garagehouder komen.

Het uitgangspunt van de verplichting tot herstel op grond van non-conformiteit is dat het product in de staat wordt gebracht die voldoet aan de redelijke verwachtingen die de koper van het product mocht hebben. Een nieuwe (gereviseerde) versnellingsbak zou u in een betere positie brengen dan als de versnellingsbak geen gebrek had gehad.

Conclusie

Op grond van de wet heeft u recht op herstel van het gebrek tot het niveau van de redelijke verwachtingen die u van de versnellingsbak mocht hebben. In dit geval lijkt het redelijk dat de garagehouder het gebrek herstelt en slecht een gedeelte van deze kosten (ongeveer de helft van de normale kosten) in rekening brengt.

Voor meer informatie over uw rechten bij non-conformiteit verwijs ik u graag naar onze website.