Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is private lease goedkoper dan koop occasion?

Vraag gesteld door op 27 augustus 2020

Door de huidige gevolgen van het coronavirus rijd ik fors minder kilometers met mijn leaseauto. Ik kom om die reden volgens mijn werkgever niet meer in aanmerking voor een leaseauto. Mijn geschatte jaarkilometrage zal nu niet boven de 15.000 km uitkomen. Ik overweeg een compacte en vooral zuinige occasion te kopen. Ik denk dan met name aan de Mazda 2 van rond de 4 jaar oud, maar schrik toch wel van de vraagprijzen op de gebruikte markt van rond de 13.000 euro.

Dat is na een lange periode van een vaste en overzichtelijke maandelijkse fiscale bijtelling van mijn zakelijke auto nu best een plotselinge forse aanslag op mijn financiën. Daarom wil ik toch ook de mogelijkheid van private lease eens nader te bekijken. Ik krijg alleen geen helder beeld óf en hoeveel dat duurder is, vergeleken bij aanschaf van een gebruikt exemplaar gedurende 5 gebruiksjaren.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U twijfelt tussen de aanschaf van een occasion en een private lease auto. Op zich een logische overweging. We horen nu vaker dat mensen noodgedwongen hun eigen spaarpotje moeten aanspreken, omdat er om wat voor reden dan ook, de zakelijke auto komt te vervallen. En dat komt niet altijd goed uit wanneer het betreffende bedrag juist voor iets anders is gereserveerd. Dan kan private lease een prima alternatief zijn met vaste maandelijkse kosten.

Occasion

Wanneer ik de occasionmarkt bekijk op zoek naar de beoogde Mazda 2 zijn vraagprijzen van rond de 13.000 euro inderdaad gebruikelijk. Op basis van uw jaarkilometrage en geplande gebruiksjaren kan ik met het ANWB Autokosten programma eenvoudig de maandelijkse kosten berekenen inclusief brandstof.

Private Lease

Wanneer ik vervolgens uit het ANWB Private Lease aanbod een vergelijkbaar nieuw exemplaar selecteer, kan ik de maandelijkse kosten makkelijk vergelijken met die van een occasion. Uiteraard wel met verrekening van de brandstofkosten én de kosten voor het ANWB lidmaatschap dat bij ANWB Private Lease is inbegrepen.

Antwoord op uw vraag

Netto onderaan de streep is het verschil in maandelijkse uitgave dan ongeveer 12 euro in het voordeel van een gebruikte Mazda 2. Dus voor nog geen 150 euro per jaar méér zou u ook een nieuw private lease exemplaar kunnen overwegen en het spaarpotje voorlopig ongemoeid kunnen laten.

Kijk voor alle aanvullende info op ‘Meer over ANWB Private Lease’. 

Op anwb.nl vindt u - gebundeld op één pagina - allerlei relevante informatie over auto's.