Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoog olieverbruik Volvo S60 (2015 D4)

Vraag gesteld door op 4 september 2020

Mijn Volvo S60 verbruikt sinds hij de 150.000 km gepasseerd is ongeveer 1 liter 0W-20 olie op 1800 km. Vlak daarvoor is de EGR klep vervangen. De teller staat nu op 172.000 km.

Er is een flush uitgevoerd en er is iov de dealer een keer 5W-30 in gedaan. Beide zonder resultaat. Het vermoeden is dat er slechte zuigerveren in zitten (schijnt een D4 kwaaltje te zijn). De dealer geeft nu aan dat een revisie uitgevoerd moet worden, ruw geschat €5000, en dat Volvo niet thuis zal geven voor coulance. Hoe redelijk is dit, en wat zijn mijn opties?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De motor van uw Volvo S60 D4(2015/ 172.000) km) kent een buitensporig hoog olieverbruik (1l. :1800 km). De dealer heeft als oplossing aangedragen de motor te reviseren ad € 5.000, -. Volvo weigert enige bijdrage aan deze revisiekosten. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Mijn technische collega is van oordeel dat er sprake is van een technisch gebrek dat zich vaker voordoet bij deze D4 motor -, welke u gelet op het bouwjaar en kilometrage in alle redelijkheid niet te verwachten heeft.

Non-conformiteit art 7:17 BW

Er is volgens het oordeel van mijn technische collega sprake van een gebrek dat de auto ondeugdelijk maakt. Nu de auto niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst, is er sprake van non-conformiteit ex art 7:17 BW.

Terug naar verkoper

 Voor een beroep op non-conformiteit is het essentieel dat u uw verkoper de mogelijkheid biedt het gebrek te herstellen, bij gebrek waarvan u uw rechten op dit punt verliest.

Ingevolge art 7:21 lid 2 BW komen de herstelkosten volledig voor rekening van de verkoper. De verkoper kan ingevolge art 7:25 lid 1 BW deze kosten weer verhalen op de importeur c.q. de partij van wie hij deze auto heeft afgenomen.

Rechtsbijstand

Beschikt u over rechtsbijstand? Schakel deze dan in zodra u in een impasse raakt met uw verkoper.

Geschillencommissie 

Geschillen met een BOVAG aangesloten autobedrijf kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop leest u op onze website.