Naar artikel

Hoge kilometerstand XC60

Vraag gesteld door H.J. Groen-Bruin op 14 september 2020

Er zijn al vaker van dit soortgelijke vragen gesteld, maar ik ga hem nu wijden aan de Volvo. Mijn vraag is of het verstandig is om een XC60 2.0D4 (volgens mij 2.0) automatische bak uit 2015 met 257.500 km op de teller aan te schaffen. Hij staat te koop voor bijna €15k. Volgens de koerslijst is dit geen gek bedrag. Er zit een onderhoudsboekje bij (nog niet ingezien) en NAP geeft geen oordeel.

Ik ben van plan om de auto enkele jaren in bezit te houden en circa 40k km per jaar te gebruiken.

Waar ik naar kijk is met name de betrouwbaarheid van de wagen en grote reparatiekosten. Verder, waar dien ik specifiek op te letten met deze wagen tijdens de inspectie en het rijden? Tot slot.... Wat is een km-stand waarbij u zou zeggen, nu vertrouw ik het niet meer, wegdoen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of het verstandig is om een Volvo XC60 2.0 D4 automaat uit 2015 met 257.500 km op de teller aan te schaffen.

U geeft aan dat de NAP geen oordeel geeft dus waarschijnlijk betreft dit een geïmporteerd exemplaar. Ik ben benieuwd of de onderhoudshistorie vanaf datum 1e aflevering compleet is.

Wat van belang is bij een auto met 260.000 km op de teller is hoe het onderhoud in het verleden is uitgevoerd en hoe de auto bereden is. Bij normaal gebruik en onderhoud zou deze auto zeker 500.000 km mee moeten kunnen.

Bij deze auto komen verschillende kleine problemen voor die soms door het gebruik worden veroorzaakt, ik denk dan aan vervuiling en EGR problemen. Op onze website vindt u een occasiontest waarin de bevindingen van de Wegenwacht te lezen zijn.

Omdat u zelf 40.000 km/jr gaat rijden en er een paar jaar mee wilt doen, zou ik maximaal tot 300.000 km gaan, afhankelijk van de staat van onderhoud van de auto. Een aankoopkeuring lijkt mij in dit geval zeker aan te raden.