Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heupgordel voorin

Vraag gesteld door op 15 september 2020

Ik wil in een (niet-oldtimer) Dodge Ram, op regelmatige basis, 4 kinderen en nog een volwassene vervoeren. Op de achterbank zijn 3 driepuntsgordels. Op de voorste rij twee driepuntsgordels en in het midden een bankje met alleen een heupgordel. Is het veilig om een kind op de voorbank, in de heupgordel te vervoeren? Bij een evt aanrijding kan het kind voorover, wellicht op het dashboard klappen met het hoofd?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het veilig is een kind te vervoeren op de omschreven zitplaats met gebruik van een heupgordel.

Ik begrijp dat de aanwezige gordels af-fabriek zijn en de heupgordel om die reden ook een goedgekeurde gordel betreft en het dus verantwoord is deze te gebruiken. Een probleem is echter wel dat een modern geschikt kinderbeveiligingsmiddel eigenlijk altijd wordt aanbevolen om i.c.m. een driepuntsgordel te gebruiken.

Natuurlijk biedt een driepuntsgordel nog meer veiligheid wat betreft de bescherming van het bovenlichaam maar deze ontbreekt in dit geval. De heupgordel is dan toch een acceptabel alternatief. Ik weet geen leeftijd van de kinderen maar deze positie zou het best uitkomen voor een kind die géén gebruik meer maakt van een kinderbeveiligingsmiddel, waarbij montage met een driepuntsgordel min of meer noodzakelijk is. Dus de zitpositie met heupgordel zou u het beste kunnen reserveren voor het oudste kind, die fysiek gezien ook minder kwetsbaar is.