Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fluitend geluid Peugeot 3008

Vraag gesteld door J. Verhoef op 4 september 2020

In juni van dit jaar een 3008 gekocht, bouwjaar dec 2011, 85.000 km. Tijdens de proefrit was er een zacht fluitend, gierend geluid hoorbaar bij 50-55 km, bij hogere snelheid niet hoorbaar. Dit gemeld aan de verkopende partij (betrouwbare garage) kreeg als antwoord dat ze er van wisten maar dat het min of meer hoorde bij dit model van Peugeot.

Omdat ik na enige weken het gevoel kreeg dat eea meer hoorbaar was met de auto naar een Davo Peugeot dealer ter plaatse gegaan voor een diagnose. Die luidde: Komt waarschijnlijk uit eindoverbrenging versnellingsbak of aandrijfas steun lager door te grote speling.

Hiermee terug gegaan naar verkoper, afspraak gemaakt om te onderzoeken en eventueel te repareren. Volgens verkoper is er niets mis met versnellingsbak of aandrijfas steun lager, wist ook niet wat hij zou moeten repareren. En dus is alles nog hetzelfde.....

Hoewel ik in eerste instantie gekocht had zonder garantie nu toch een jaar schriftelijk garantie op versnellingsbak ivm dit geluid. Wat raad u mij aan? Hoe kom ik aan een bindend advies?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een klacht omtrent een bijgeluid bij uw Peugeot 3008.

Wanneer u zich niet wilt neerleggen bij de conclusie van de dealer, zit er niks anders op een expertise bureau in te schakelen voor nader onderzoek. De ANWB beschikt niet over een expertise afdeling voor dergelijke situaties maar u zou kunnen overwegen de Dekra in te schakelen.

De verwachting is dat óók een onderzoekende expert een vergelijkbare 3008 gaat inzetten ter vergelijking. Daarom was dat ook mijn eerste inzet om op die zelfde manier de dealer hopelijk te kunnen overtuigen dat het iets exemplarisch is wanneer een vergelijkbare 3008 dit niet blijkt te hebben.

Maar u zou er voor kunnen kiezen de formelere weg te bewandelen door met de garage af te spreken een onafhankelijke expert in te schakelen. Een gebruikelijke afspraak is dat de uitspraak dan bindend is en de kosten op ongelijkheid.