Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dagwaarde bepalen bij auto uit 1998

Vraag gesteld door op 11 september 2020

Gisteren is mijn auto uit 1998 beschadigd bij een aanrijding. Nu moet de dagwaarde bepaald worden. De rechtsbijstandsverzekering geeft aan dat daarvoor de ANWB-koerslijsten als leidraad gebruikt worden.

Deze koerslijsten op de ANWB-site gaan echter slechts 15 jaar terug. Mijn auto is 22 jaar oud en is dus niet terug te vinden.

Ik vraag me nu af hoe de waardebepaling van mijn auto gaat plaatsvinden. Kunnen jullie aangeven hoe het proces van waardebepaling werkt voor auto’s ouder dan 15 jaar?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na een recente aanrijding moet nu de dagwaarde van de auto achterhaald worden. De ANWB Koerslijst gaat inderdaad niet verder dan een leeftijd van maximaal 15 jaar, terwijl de bewuste auto inmiddels de leeftijd heeft bereikt van 22 jaar.

Na 15 jaar zal zonder de auto te kunnen zien of verder te beoordelen de vervangingswaarde bij total loss moeilijk vastgesteld kunnen worden. De leeftijd van de auto kan dan soms ook een zeer wisselende staat en conditie laten zien. Dit zijn bepalende factoren voor de restwaarde. Ook in uw geval kan een 22 jaar oude auto nagenoeg op en versleten zijn, terwijl een ander exemplaar nog in een showroom staat verkeert. Dus juist bij deze generatie auto's moet je ze feitelijk kunnen zien en beoordelen om daar de juiste vervangingswaarde aan te koppelen.

Wanneer u tóch een indicatie zou willen, zou u bijvoorbeeld middels het aanbod op Marktplaats een zoveel mogelijk overeenkomstig exemplaar kunnen zoeken om daar een richtprijs uit te halen. De expert van de verzekering zal ook op soortgelijke wijze de markt gebruiken en verkennen om te kijken voor welk bedrag u zovéél mogelijk dezelfde auto zou kunnen terugkopen.