Naar artikel

Bedrijfsauto ombouwen naar camper

Vraag gesteld door op 31 augustus 2020

Ik wil mijn Ford Transit uit 2011 (laten) ombouwen tot een camper. Heeft dit consequenties voor de belasting/cq moet ik dan alsnog BPM betalen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Wanneer u een bestelbus ombouwt tot camper, kan het inderdaad zijn dat er nog BPM over de bus verschuldigd is. Dit is nooit over het campergedeelte, maar over de bus zelf. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de netto catalogusprijs, de leeftijd van het voertuig en het moment van aangifte.

De camper moet worden gekeurd en de ombouw moet voldoen aan de eisen van de RDW om in aanmerking te komen voor het kwarttarief voor de wegenbelasting en de eisen van de belastingdienst. Op het moment dat u bij de RDW bent, kunt u de aangifte meteen doen. Via de website van de belastingdienst kunt u alvast de formulieren vinden en berekenen hoeveel (rest) BPM er nog betaald moet worden.

Tegen een kleine vergoeding zou u het papieren invulwerk ook kunnen uitbesteden aan een bedrijf die de weg weet. Het kan immers inderdaad best ingewikkeld zijn en dan kan een dergelijk bedrijf op basis van kennis en ervaring mogelijk ook het laagste BPM bedrag eruit slepen.