Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bandenwisseling

Vraag gesteld door P. Wever op 14 september 2020

Onze Ford Fiesta is 10 jaar oud 55.000 km. De banden vertonen droogtescheurtjes. Profiel 4.3, 5.3, 5.5, 5.5 mm. Winterbanden 8.5, 8.5 1 jaar oud en 6.5, 7.5 mm.

Kan ik met 2 winterbanden en 2 4-seizoenbanden rijden waardoor ik de bandenwisseling kan overslaan? Dat komt ons financieel beter uit.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt vanuit een financiële overweging op twee winterbanden en twee all-seasons te rijden.
 
Op zich is dat niet verboden maar ik wil wel benadrukken dat er wezenlijk wel sprake is van twee sets verschillende banden.
 
Verschillende banden met verschillende eigenschappen levert door verschillende niveau’s van grip (voor/achter of links/rechts) onvoorspelbaar weggedrag op. Ook de niet aangedreven wielen hebben namelijk een belangrijke functie bij de wegligging en stabiliteit van de auto. Een verschil in (zijdelingse) grip tussen aangedreven en niet-aangedreven wielen zal de stabiliteit van de auto ernstig in gevaar brengen. Dit geldt ook voor combinaties zoals winterbanden met all seasonbanden of zomerbanden met all seasonbanden. Wat ons betreft dus de aanbeveling de auto rondom op banden te zetten met overeenkomstige eigenschappen.