Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bandenmaat

Vraag gesteld door A.J. Hoving op 8 september 2020

Ik heb een gebruikte Skoda Yeti 5L uit 2010 met 4-seizoenbanden 205/55/16 van Goodyear (Vector 4-seasons). De snelheidsmeter geeft daardoor 10% te hoge snelheid aan. Welke maat 4-seizoenbanden raadt u aan om dat 10% verschil op de snelheidsmeter te verlagen?

Ik zou graag weer de Michelin CrossClimats laten monteren omdat ik daarmee goede ervaringen heb. In de benzineklep staat de maat 205/60/16 aangegeven en ik veronderstel dat die maat voor zomerbanden geldt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de bandenmaat van uw Skoda Yeti i.c.m. all-seasonbanden.
 

In de handleiding van uw auto staat: ''Aan de binnenzijde van de tankklep vindt u de juiste brandstofsoort voor uw wagen, evenals de bandenmaat en de bandenspanning''.


Wanneer dat 205/60/16 is dan is de gemonteerde maat all-seasons feitelijk niet de voorgeschreven maatvoering. Door een verschil in de hoogte/breedte verhouding kan er daardoor een een verschil ontstaan in de kilometerteller en snelheidsmeter, die dan mogelijk nadrukkelijker afwijkt dan een gebruikelijk fabrieksmatig verschil. Maar ik wil nog wel benadrukken dat de maatvoering voor all-seasonbanden feitelijk niet anders is dan voor de zomerbanden. En als dat 205/60/16 is, is dat óók de maat voor een nieuw setje all-seasonbanden zoals de genoemde Michelins.

Overigens zijn de snelheidsmeter en kilometerteller van de auto zelden voor 100% nauwkeurig. Omdat een snelheidsmeter van de auto geen lagere snelheid mag aangeven dan de werkelijke snelheid (en vanwege afwijkingen die kunnen ontstaan door bandenslijtage, bandenspanning en belading) heeft de fabrikant een marge ingebouwd. Die marge verschilt per merk en model, maar een positieve afwijking tussen de 4 en 10% is normaal. Een navigatiesysteem geeft in het normale geval dus een lagere snelheid aan dan de snelheidsmeter van de auto, maar wel de meest nauwkeurige.