Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afschrijving auto voor kort gebruik (6 mnd)

Vraag gesteld door op 11 september 2020

Mijn vriend en ik zoeken voor korte tijd een auto (ivm een emigratie begin volgend jaar). We hebben even private lease gedaan maar dat is voor korte termijn erg duur. Nu wil ik graag wat meer inzicht in wat het ons kost om voor bv 6 maanden een auto te kopen.

Op dit moment hebben wij een Peugeot 107 uit 2010 op het oog. Op een paar krasjes na schade vrij, zwarte sportvelgen, airco net gemaakt, remblokken vorig jaar vervangen. Het is een automaat en de kmstand is rond de 96.000. Wij rijden zelf per jaar ongeveer 15.000 km. Zouden jullie voor ons een schatting kunnen maken van de afschrijving van de auto? En wat we er dus na 6 maanden realistisch gezien voor terug kunnen krijgen (ervan uitgaande dat er geen schade aan de auto bijkomt)?

Aanvullend nog even een meer generieke vraag. Stel dat we een iets nieuwere/grotere auto willen kopen voor die 6 maanden dat we nog in NL zijn. Is er dan iets te zeggen over algemene afschrijvingskosten per jaar? Ik heb ergens gelezen dat een auto de eerste 3 levensjaren relatief meer in waarde daalt dan de jaren erna. Ergens las ik dat dit ongeveer 86 euro per maand is. Dus snelle rekensom. Stel we kopen een auto uit 2016, voor 10.000 euro kun je dan stellen dat we met inruilen er ongeveer 9.500 euro voor terug kunnen vragen? (uiteraard meegenomen dat je de auto verkoopt in de staat waarin we hem kochten).

Hoor heel graag jullie advies!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een auto voor slechts een tijdelijke duur van zo'n 6 maanden. U vraagt met welke afschrijving u rekening moet houden wanneer u de genoemde auto vervolgens na 6 maanden weer weg zou doen.

Ik weet niet wat de vraagprijs is van de betreffende Peugeot maar héél globaal gok ik op een bedrag van rond de 4.500 euro. Wanneer u deze vervolgens na een half jaar met 7.500 km méér op de teller weer van de hand zou doen, moet u denken aan een waardevermindering van ongeveer zo'n 800 euro.

Het is inderdaad zo dat de hoogste afschrijving van een auto binnen de eerste 4 jaar afspeelt. Maar een jonge occasion van 5-6 jaar oud heeft nog altijd een hogere waardevermindering dan een van bijvoorbeeld 10 jaar oud, die economisch gezien geen hoge restwaarde meer heeft en daarom minder afschrijft.

Stel u koopt een jongere middenklasser, bijvoorbeeld een Opel Astra van 6 jaar oud voor 10.000 euro met 100.000 km op de teller. Wanneer u deze vervolgens na een half jaar weer weg zou doen, zal de afschrijving bij benadering ongeveer het dubbele zijn van het genoemde bedrag van de 107. En dat geldt uiteraard voor het gehele autogebruik want in alle overige kosten zal een middenklasser per definitie onderaan de streep duurder zijn dan een auto in de allerkleinste klasse.

Zie ook het ANWB Autokostenprogramma voor een kilometerprijs berekening.