Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanslag binnenzijde koplampen

Vraag gesteld door J.H. ter Huurne-Wensink op 7 september 2020

Auto: Golf 7, sept 2013. Wat is de oorzaak dat er aan de binnenzijde van de koplampen aanslag zit? De rechter koplamp heeft het erger dan de linker. Op welke manier kan dit worden verwijderd en wat moet er gebeuren om het te voorkomen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Als er aan de binnenkant van het koplampglas aanslag zit, dan duidt dat meestal aan een probleem met de ontluchting of beluchting van de unit. Omdat het glas opwarmt en weer afkoelt, ontstaat er condens, dat is normaal, maar het verdwijnt normaal gesproken ook snel als het temperatuurverschil er niet meer is. Blijft het in de lichtunit toch langdurig vochtig, dan is de ventilatie niet goed. Dat vocht kan op den duur glas, kunststof en metaal aantasten of vervuilen.

Een goeie autopoetser kan ze weer als nieuw maken voor wat betreft het glas. Het hangt er wel van af hoe gemakkelijk de unit is te openen.

Update 18 oktober 2020: de vraagsteller stuurde mij het volgende bericht: De matte aanslag van de beide koplampen is nu bij mijn auto opgelost. De aanslag zat echter niet aan de binnenzijde maar aan de buitenzijde van de koplampen.

Oorzaak: De laklaag van de koplampen bleek aan de buitenkant allemaal kleine barstjes te vertonen wat de matte uitstraling tot gevolg was. Reparatie: bumper verwijderd; de koplampen  eruit gehaald; daarna zijn de kunststofglazen gepolijst en weer voorzien van een nieuwe harde laklaag. Resultaat: Ze zien er weer als nieuw uit!