Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanhanger trekken in Zwitserland

Vraag gesteld door P.S. van der Heide op 9 september 2020

Mag ik een aanhanger trekken in Zwitserland met een hoger maximaal gewicht dan het maximum trekgewicht van de auto? Voorbeeld auto heeft een geremd maximaal gewicht van 1170 kg. De aanhanger mag maximaal 1350 kg wegen. De aanhanger zal echter maar beladen worden tot 1000 kg. (Totaal gewicht aanhanger + lading). Zwitserland behoort niet tot de eu. Hoe zijn de regels in eu landen wat bovenstaande betreft?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u de genoemde combinatie zou mogen trekken, ook elders binnen Europa.

Feitelijk mag u niet méér trekken dan de opgegeven maximale aanhangwagenmassa van het trekkende voertuig. Wanneer dat volgens u 1170 kg is mag u daar dus niet overheen. Het gaat in deze situatie dus niet om het feit wat de aanhanger maximaal (1350 kg) zou mógen wegen maar wat deze in werkelijkheid aangekoppeld op straat weegt. In uw geval dus 1000 kg inclusief belading en u mag zo rijden in Nederland en ook elders in Europa, óók Zwitserland. U voldoet dan keurig aan de regels.

Een ander aandachtspunt zou nog het rijbewijs kunnen zijn. Dat hangt af van de toegestane maximale massa, dus het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht maar de toelaatbare massa op papier, zowel wat aanhanger betreft als trekkende auto. Wanneer de totale som van deze twee gewichten onder de 3500 kg blijft, volstaat rijbewijs B. Wordt dat echter overschreden is rijbewijs BE of B+ vereist.