Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

2ehands auto op kenteken gezet door RDW met trekgewicht 0 kg terwijl dit 1.500 kg moet zijn

Vraag gesteld door op 11 september 2020

Bij vakgarage 2ehands auto gekocht die uit Frankrijk is geïmporteerd. Omdat wij met een caravan onze vakanties willen vieren, is afgesproken dat er een afneembare trekhaak wordt opgezet. De auto heeft als extra snufje dat de achterklep met de voet kan worden geopend en dicht is te doen (sensor gestuurd).

Vorige week is de auto op kenteken gezet. Tot onze verbazing (en die van de vakgarage) heeft de RDW het kenteken afgegeven waarbij het onderdeel gewichten "0.1 aanhangwagen geremd" 0 kg en "0.2 aanhangwagen ongeremd" 0 kg heeft genoteerd. Terwijl in de specificaties van de auto dit 1.500 kg resp. 750 kg is.

Bij navraag bij de RDW zou dit te maken hebben met de codering van de uitvoering van de auto in Frankrijk (dat zou te maken hebben met het onderdeel "D.2. uitvoering" van de kentekengegevens, in de code staat de oa. 5F). De RDW verwijst naar de leverancier/fabrikant van de auto.

Ik heb andere soortgelijke auto's gegoogeld en daar worden wel de juiste gewichten in het kenteken genoemd. Het is mij volstrekt onduidelijk waarom in Europees verband er verschillen zijn. Ik heb 2 vragen:
1. Kunt u mij nader informeren of de RDW juist heeft gehandeld?
2. Kunt u mij aangeven op welke wijze ik/vakgarage alsnog een (gewijzigd) kenteken kan krijgen waarop de juiste  trekgewichten op zijn vermeld?

Ik heb de RDW nog voorgesteld dat ik de sensor van de achterklep zou laten verwijderen als dat het probleem veroorzaakt. Maar dat kon niet, het RDW houdt vast aan het feit dat de code van de fabricant/leverancier de oorzaak is.

Wij hebben onze droomauto gevonden maar, zoals het nu lijkt, door een gebruikte "code" wordt ons dat onmogelijk gemaakt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kocht recent een import occasion uit Frankrijk maar in de Nederlandse voertuiggegevens staat als aanhangwagenmassa ''0'' genoteerd, terwijl er specificaties zijn waaruit blijkt dat de auto maximaal 1.500 kg mag trekken.

Het probleem is duidelijk en zal de RDW op basis van de Franse voertuiggegevens de aanhangwagengewichten op 0 hebben gezet. In die zin heeft de RDW die gegevens kennelijk gewoon overgenomen en is het aan u óf de garage om op een of ander manier wel aan te tonen dat er andere aanhangwagenspecificaties van toepassing zijn.

Ik weet niet wat het betreffende merk en type auto is maar dan zou u formeel de Franse typegoedkeuring moeten opvragen, waar dan hopelijk wél de gewenste gewichten in zijn opgenomen. Dan zou u daar de Franse importeur voor moeten benaderen. Maar misschien dat u als tussenstap éérst de Nederlandse importeur zou kunnen raadplegen en de situatie voorleggen. Hopelijk heeft men daar een korter lijntje met de Franse collega's en kan er iets geregeld worden.